Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, koruyucu kıyafetler dahil olmak üzere ayni giyim yardımı ödemelerini “kamu zararı” olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. İlk inceleme, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları için yapıldı. Sayıştay, 2021 yılında DSİ yönetiminden alınan giyim yardımlarının faiziyle birlikte memurlardan geri alınmasını ve ödemeleri yapmayanlar için haciz işlemi başlatılmasını talep etti. Bu kararın, kamu kurumlarında memurlara giyim yardımı yapan tüm birimleri etkileyebileceği ve yaklaşık 250 bin memurun bundan olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

687 MEMURA 4,3 MİLYON LİRALIK ZİMMET

İşçilere uzun yıllardır verilen koruyucu kıyafet yardımı, 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. İlk olarak enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde çalışan memurlar bu hakka sahip oldu. Daha sonra bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlarda çalışan memurlar da kapsama alındı. Sayıştay, 2021 denetimlerinde çeşitli kamu kurumlarında yapılan “kıyafet yardımı” ödemelerinin kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Denetim raporlarına rağmen, Sayıştay Temyiz Kurulu, DSİ’deki ödemelerin usulsüz olduğuna dair 7’ye karşı 4 oyla karar verdi. Bu şekilde 687 memurdan toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu tutarın faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilmesini öngören kararı DSİ’ye bildirdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin ise devam ettiği belirtildi.

EMEKLİLER VE MİRASÇILAR DA ETKİLENİYOR

DSİ dışındaki kurumlar da denetim sürecine tabi tutulmaya devam ediyor. Sayıştay’ın, diğer kamu kurumlarında da kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumun 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemelerine devam ettiği, bazılarının ise 2024 ve 2025’te bu uygulamaya devam ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple her bir yıl için memurlardan ortalama olarak 20 bin lira civarında zimmet çıkarılabileceği belirtiliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli memurları da kapsayacağını ve hatta vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğini vurguladı.

Related Posts

Fed Başkanı: Daha sık ve kalıcı arz şokları yaşanabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın “faizi indirmesi” için baskı yaptığı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik koşulların değiştiğini ve bunu göz önüne alaraka politika belirleme çerçevesinde ayarlamalar yapma sürecinde olunduğunu açıkladı …

Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?

Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası olan Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu’nun Başkanı olan Jerome Powell’ın hayatı ve kariyeri merak ediliyor. Peki, Jerome Powell kimdir? FED Başkanı Jerome Powell kaç yaşında, nereli?

İstanbul’da suya TÜFE ve Yİ-ÜFE haricinde yüzde 10 daha zam geldi

İstanbul’da suya her ay yapılan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranındaki zam haricinde yüzde 10 daha zam yapıldı. Mecliste oylanan teklif, Cumhur İttifakı’na mensup üyelerin “hayır” oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Bankalardan bayram düzenlemesi: ATM’lerden para çekme limitinde değişiklik

Kurban Bayramı öncesi artan nakit talebine karşılık olarak bankalar, ATM para çekme limitlerini yükseltti. Komisyonsuz para çekme limitleri yukarı çekilirken, QR kod ile işlem limitleri de yeniden düzenlendi.

Dünya devi otomotiv markasında isyan! İşçiler greve gitti

Merkezi ABD’de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un Avrupa merkezi olan Köln’deki fabrikasında çalışan işçiler, istihdamı 2027 yılına kadar 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan fabrika yönetimine karşı greve gitti. İşçilerin, IG Metall sendikasının …

OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye sahte ürün ticaretinde yükseliyor!

Küresel sahte ürün ticareti hızla artıyor ve Türkiye, bu alandaki önemli oyunculardan biri haline geldi. Yeni raporlara göre, Türkiye’nin sahte ürün ticaretindeki yeri yükselmeye devam ederken, Çin’in liderliği sürüyor. Bu durum, Türkiye’nin lojistik altyapısı ve coğrafi konumunun etkisiyle daha da belirginleşiyor.