Kriz ayında altına sarıldık

Güvenli Liman Altın, Yatırımcıların Gözdesi

ALTIN rekor serisine ara vermesine rağmen talep hız kesmiyor. Vatandaşların 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan siyasi operasyonun ardından ekonomi programına inancını kaybetmesiyle ‘güvenli liman’ altın ön plana çıktı. Kuyumcularda yapılan kartlı harcamalardaki büyüme üç haneye ulaştı.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre mart ayında yapılan toplam kartlı ödeme tutarı yıllık bazda yüzde 48 artarak 1.7 trilyon lirayı aştı. Ancak altının yurt içinde siyasi tansiyonun artması ve TL’nin değer kaybetmesi, yurt dışında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle Euro’dan sonra en iyi yatırım aracı olduğu mart ayında kuyumcularda yapılan kartlı harcamalar katlandı.

İşlem Adedi ve Büyüme Oranları

Martta kuyumcularda yapılan kartlı harcamaların büyüklüğü yıllık bazda yüzde 165.9 artarak 22 milyar 169 milyon liradan 58 milyar 951 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde kuyumcularda yapılan kartlı işlem adedi de yüzde 16 arttı. Kuyumculardaki kartlı harcama tutarı yüzde 34.89 artarak resmi enflasyondan çok daha hızlı büyüdü.

Altına ilginin sürmesinin bir diğer önemli nedeni ise ons altının yılbaşından bu yana yüzde 26.5 değerlenmesi oldu. Analistler altındaki yükselişin yeniden başlamasını beklerken, piyasa analisti Fawad Razaqzada, ticaret savaşlarındaki müzakerelerin yavaş sürmesinin altına yarayabileceğini belirtiyor. JPMorgan da 2026’da ons altının 4.000 doları aşacağını tahmin ediyor.

Sertifika Talebinde Düşüş

Son dönemde fiziki altın almak yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı altın sertifikasına talebin artması dikkat çekiyordu. Borsa İstanbul’da ‘Altın S1’ koduyla işlem gören sertifika, cuma günü yüzde 4.98, tarihi zirvesi gördüğü salı gününe kıyasla da yüzde 12.27 geriledi. Vergi avantajının olması, alım-satım makasının bankacılık sistemine kıyasla daha düşük olmasıyla beraber sertifikanın fiyatı ile teoride işlem görmesi gereken seviye olan gram altın arasındaki makas geçen hafta yüzde 20’yi aşmıştı.

Related Posts

Bakan Bolat: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesinde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “13 aydır gerileyen TÜFE enflasyonu haziran ayında aylıkta yüzde 1,37 olmuş ve yıllıkta yüzde 35,05 ile son 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Son 13 ayda yıllık enflasyonda 40,4 puan düşüş gerçekleşmiştir” dedi.

Enflasyon açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 35,41 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira ve …

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Toyota Land Cruiser FJ sahneye çıkıyor

Toyota, 2026 yılı baharında Japonya’da tanıtılacak yeni modeli Land Cruiser FJ ile efsanevi serisini genişletmeye hazırlanıyor. Carscoops’un haberine göre bu yeni araç, dayanıklılıktan ödün vermeden daha küçük SUV arayanlara hitap edecek. Boyutları …

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Marmara Bölgesi için yaptığı ‘kuvvetli rüzgar’ uyarısının ardından, Tekirdağ’ın denize kıyısı olan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. TEKİRDAĞ’DA DENİZE GİRMEK YASAKLANDI MGM İstanbul Tahmin ve Erken …

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …