Urfa’daki Akçakale Devlet Hastanesi’nde yaşanan yoğunluk, kapasiteyi aştı. Günde 5 bin hastaya bakan hastanedeki bir yetkili, hastaneye ek yapılması gerektiğini söyledi.
Duvar’dan Fatma Keber‘in haberine göre, Akçakale Devlet Hastanesi’nde yoğunluk nedeniyle hem hastalar hem de sağlık çalışanları zor zamanlar geçiriyor. Günlük 5 bin hastaya bakan hastanede hastaların 2 bini acile başvuruyor.
Akçakale’ye hizmet veren hastaneye, Ceylanpınar’ın yakın köylerinden, Harran ilçesinden ve Suriye’nin Akçakale’ye sınır ili Tel Abyad’dan hastalar geliyor. Akçakale Devlet Hastanesi’nden bir yetkili, hastanenin bu yoğunluğu kaldıramayacak bir aşamaya geldiğini aktardı.
“Akçakale’nin yükü artıyor ve yetersiz kalıyor”
Salgın hastalıkların arttığı bir dönem olduğunu bildiren hastane yetkilisi, “2 bine yakın acil hasta girişi oluyor. Normalde en fazla bindi. Salgın da var. Böyle olunca Akçakale’nin yükü artıyor ve yetersiz kalıyor. Hastanemiz toplam 64 dönüm arazi üzerine kurulu, 64 günümün 16 metrekaresi kapalı alan. Ona rağmen kaldırmıyor. Bir şey yapılabilir mi? Yapılabilir ama şu an yapılamıyor. Harran’daki hastanenin yapımına başlandı, yapımı biterse biz rahatlarız” dedi.
İlçenin bir hastaneye ya da mevcut hastaneye ek yapılmasına ihtiyaç olduğunu aktaran yetkili, “Normalde hastanemizde doktorlarımız eksik değil ama şu an hasta yoğunluğunu karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.
“Yüzlerce hasta sıra bekliyordu”
Akçakale’de çocuğunu hastaneye götüren Yasin Ay ise şunları aktardı:
“Acile gittiğimizde iki doktor çalışıyordu, muayene sırasını bekleyen yüzlerce hasta vardı. Çocuğu doktora gösterebilmek için yüzlerce kişilik sırada bekledik.”
Ay, hastane koşulların kötülüğünden bahsederek “Ben babası olarak çocuğumu muayene mi ettireceğim, hasta mı olacağım kaygısı yaşadım. O günden sonra hasta düştüm. Hastanede koşullar çok kötüydü. Yere düşenler, oturacak yer bulamayanlar… Dışarıda oturma yeri yok” diye konuştu.
Çözüm isteyen Ay, “Hastamızı öğlen götürüyorsak akşamı buluyor muayene olması ya da ertesi güne kalıyor. Acil bir durum olsa ne yapacağız? Ayrıca misafirhaneleri de kapalı. Depo olarak kullandığını duyduk. Hastanenin misafirhanesi neden depo olarak kullanılıyor? Hasta yakınları dışarıda yatmak ya da beklemek zorunda kalıyor” dedi.