Bilim insanları obezite için çalışıyor
5 mins read

Bilim insanları obezite için çalışıyor

Sempozyuma  Harvard Üniversitesi’nden katılan Uzm. Dr. Furkan Burak, Amerika’da nüfusun yüzde 75’inde fazla kilo veya obezite olduğunu belirterek Türkiye’nin Avrupa’da obezite oranı en yüksek ülke olduğunu aktardı. Uzm. Dr. Furkan Burak çocukluk çağı obezitesinin de yüzde 20’lere kadar yükseldiğini belirtti.

Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Preoperatif Protein Kalori Kısıtlama Sempozyumu, 15 bilim insanının bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi. Birbirinden önemli bilgilerin paylaşıldığı sempozyumda; Amerika Birleşik Devletleri’nden Harvard Üniversitesi, Clevland Klinik, California Üniversitesi ile Avrupa’dan Manchester Üniversitesi, Leiden Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi’nden bilim insanının konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumda, ameliyat öncesi protein kısıtlaması konusunda yapılan çalışmalar paylaşıldı.

FARKLI ÜLKELERDEN 15 KATILIMCI GELDİ

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Amerika’dan, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımın olduğunu belirterek bilim insanı konuşmacıların ameliyat öncesi protein kalori kısıtlaması ya da protein kalori kısıtlamasıyla yaşlanmanın nasıl önlenebileceğine dair çalışmalarını sempozyumda aktardığını belirtti.

Kocaeli Üniversitesi olarak sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cantürk, “Daha önce Leiden’da ve Boston’da benzer toplantı yapmıştık. Arkadaşlarımızın burada olması bizim için gurur verici.” dedi. Cantürk, “Fakültemizden mezun olan Uzm. Dr. Furkan Burak Harvard Boston’da çalışıyor, kendisi bizim gururumuz. Uluslararası iş birliklerimiz devam edecek. Zaten Harvard ile süren programımız vardı. Asıl hedefimiz insanlarımızın öz güvenini artırmak, bizim de bir şeyler yapabildiğini, konuşabildiğini göstermek. Her zaman söylüyorum, nereden olduğunuz değil, nerede olduğunuz önemli. Nerede olduğunuzu gösterebilmek için de gayret, merak olmalı. Amacımız Kocaeli Üniversitesi’ni ve arkadaşlarımızı iyi bir noktaya getirmek. Yurt dışından 15 arkadaşımız Kocaeli’ye geldi” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR BİRLEŞTİRİLİYOR

Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Uzm. Dr. Furkan Burak, “Dünyanın dört bir yanında bir araya gelen bilim insanları; kalori kısıtlamasının yaşlanmaya, insan ömrüne etkisine, cerrahi stres, kemoterapi, radyoterapi veya kanser tedavisi gibi konularda komplikasyonları, yan etkilerini azaltmak için çalışıyor.” ifadelerine yer verdi.

Sempozyum hakkında konuşan Uzm. Dr. Furkan Burak, “Çalışmalarımızı birleştirip temel bilim çalışmalarının testlerini insan üzerinde başlatıyoruz. Bu büyük işlere Türkiye’yi de dahil etmek bizim için gurur kaynağı.” dedi.  Türkiye’de ciddi çalışmalar yapıldığına vurgu yapan doktor, “Bu çalışmaları dünyanın yaptığı işlerle birleştirip boyutlarını daha da artırmak en büyük amacımız. Biz sempozyumda da obeziteyi çalışıyoruz. Kaloriyi artırınca nasıl oluyor, iş obeziteye nasıl gidiyor, hastalıkla nasıl oluşuyor, obezite ile gelen sorunları nasıl tedavi edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDA DİYABETİK KOMPLİKASYONLARA DİKKAT

Uzm. Dr. Furkan Burak, beynin kilo vermeyi sevmediğinin altını çizerek hastayı daha kapsamlı tedavi etmek gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Avrupa’da obezite oranı en yüksek ülke olduğunu paylaşan doktor, “Obezite 5-10 yıl ömrümüzden alıyor. Hayat kalitemizi ciddi azaltıyor, 100’den fazla başka hastalığa yol açıyor. Topyekûn önce öğrenerek, anlayarak bilim insanları ve hekimlerimizi destekleyip toplumla beraber bu hastalığı tedavi etmemiz gerekiyor. Ameliyatın faydalı olduğu durumlar var ama öncelikli tedavi tıbbi tedavidir. Tıbbi tedavi önceden çok mümkün değildi ama son 3-4 yıldır geliştirilen tıbbi tedaviler var.” açıklamasında bulundu.

Çocukluk çağı obezitesinin yüzde 20’lere kadar yükseldiğinden bahseden Uzm Dr. Furkan Burak, “Ekstra önlemler almazsak bu durum daha da kötüye gidecek. Artık diyabeti, hipertansiyonu çocuklarda görmeye başladık. Bu çok korkunç bir şey. Çocuklarda diyabetin komplikasyonları daha hızlı ilerliyor. Okullardan başlayarak yeme alışkanlıklarını düzeltip, proses edilmiş yiyeceklerden uzak tutmamız gerekiyor. Davranışsal olarak da bir şekilde müdahale edip önüne geçmezsek büyük sorunlar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Harvard’da görevli olan Dr. Keith Özaki de yiyecek ve içeceklerin cerrahi komplikasyonlara olan etkisinden ve cerrahi komplikasyonların nasıl diyetle azaltabileceğini çalıştığını belirtti. Cleveland Clinic’te çalışan Dr. Chris Hine ise kalori kısıtlamasının ve diyetin sağlıklı ömrü uzatması konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir