Küresel batarya depolama kapasitesinde büyük hedef! 2040’a kadar 7 kat artacak

Rystad Energy’nin Yayımladığı Enerji Depolama Raporuna Göre, Küresel Kapasite Hızla Büyüyor

Rystad Energy’nin “Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025” raporuna göre, dünya genelinde enerji depolama kapasitesi hızla artmaya devam ediyor. 2024 yılında toplam kurulu depolama kapasitesi 0,5 teravata kadar yükseldi.

2024 itibarıyla 0,5 teravata ulaşan depolama kapasitesinin, 2040 yılına kadar 4 teravatı geçmesi bekleniyor. Bu durum, enerji depolama altyapısının gelecek yıllarda önemli ölçüde genişleyeceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl, batarya enerji depolama sistemleri (BESS) alanında rekor seviyede büyüme yaşandı. Küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesi devreye alındı. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 80’lik bir artışı temsil ediyor. Çin, bu kapasite artışının büyük bir kısmını karşılarken, ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler de önemli rol oynadı.

Raporda, güneş ve rüzgar gibi aralıklı enerji kaynaklarının yaygınlaşmasıyla, esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan ihtiyacın arttığı belirtiliyor. BESS sistemlerinin, şebekelere entegrasyonunda oynadığı kritik rolün yanı sıra, fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını güçlendirme gibi önemli fonksiyonları bulunuyor.

Raporda ayrıca, batarya projelerinin maliyetlerinde önemli düşüşler yaşandığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyeti kilovatsaat başına 300 doların altına geriledi. Bazı projelerde ise, elektrik depolamanın maliyeti megavatsaat başına 60 dolar seviyelerine kadar düştü. Bu durum, kısa vadeli piyasalarda gün içi fiyat farklarından yararlanma imkanlarını artırıyor.

2024 yılında negatif elektrik fiyatlarının yaygınlaştığı dönemde, batarya sistemleri fiyat dengeleme aracı olarak ön plana çıktı. Özellikle aşırı güneş üretiminin olduğu zaman dilimlerinde enerjiyi depolayıp, günün diğer saatlerinde şebekeye geri vermek suretiyle arz ve talep dengesini sağladılar.

Kaliforniya, bu gelişmelerin en belirgin yaşandığı bölgelerden biri oldu. Eyalet, akşam ve gece saatlerinde elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılayan 12 gigavatı aşkın batarya kapasitesiyle öne çıkıyor. Güneş enerjisi üretiminin 2050 yılına kadar 10 kat artması beklenirken, enerji depolama çözümlerinin elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında kilit bir rol oynamaya devam edeceği vurgulanıyor.

Related Posts

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Toyota Land Cruiser FJ sahneye çıkıyor

Toyota, 2026 yılı baharında Japonya’da tanıtılacak yeni modeli Land Cruiser FJ ile efsanevi serisini genişletmeye hazırlanıyor. Carscoops’un haberine göre bu yeni araç, dayanıklılıktan ödün vermeden daha küçük SUV arayanlara hitap edecek. Boyutları …

Tekirdağ’da denize girmek yasaklandı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Marmara Bölgesi için yaptığı ‘kuvvetli rüzgar’ uyarısının ardından, Tekirdağ’ın denize kıyısı olan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı. TEKİRDAĞ’DA DENİZE GİRMEK YASAKLANDI MGM İstanbul Tahmin ve Erken …

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.

832 milyon TL Avustralya’dan çalınıp Türkiye’de aklandı

Avustralya’da birçok kişi ve şirketin elektronik postalarını ele geçirerek büyük çapta dolandırıcılık yapan uluslararası bir suç örgütünün Türkiye ayağı deşifre edildi. Avustralya Federal Polisi’nin başlattığı “Dolos” operasyonunda elde edilen bilgi …