Küresel batarya depolama kapasitesinde büyük hedef! 2040’a kadar 7 kat artacak

Rystad Energy’nin Yayımladığı Enerji Depolama Raporuna Göre, Küresel Kapasite Hızla Büyüyor

Rystad Energy’nin “Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025” raporuna göre, dünya genelinde enerji depolama kapasitesi hızla artmaya devam ediyor. 2024 yılında toplam kurulu depolama kapasitesi 0,5 teravata kadar yükseldi.

2024 itibarıyla 0,5 teravata ulaşan depolama kapasitesinin, 2040 yılına kadar 4 teravatı geçmesi bekleniyor. Bu durum, enerji depolama altyapısının gelecek yıllarda önemli ölçüde genişleyeceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl, batarya enerji depolama sistemleri (BESS) alanında rekor seviyede büyüme yaşandı. Küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesi devreye alındı. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 80’lik bir artışı temsil ediyor. Çin, bu kapasite artışının büyük bir kısmını karşılarken, ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler de önemli rol oynadı.

Raporda, güneş ve rüzgar gibi aralıklı enerji kaynaklarının yaygınlaşmasıyla, esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan ihtiyacın arttığı belirtiliyor. BESS sistemlerinin, şebekelere entegrasyonunda oynadığı kritik rolün yanı sıra, fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını güçlendirme gibi önemli fonksiyonları bulunuyor.

Raporda ayrıca, batarya projelerinin maliyetlerinde önemli düşüşler yaşandığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyeti kilovatsaat başına 300 doların altına geriledi. Bazı projelerde ise, elektrik depolamanın maliyeti megavatsaat başına 60 dolar seviyelerine kadar düştü. Bu durum, kısa vadeli piyasalarda gün içi fiyat farklarından yararlanma imkanlarını artırıyor.

2024 yılında negatif elektrik fiyatlarının yaygınlaştığı dönemde, batarya sistemleri fiyat dengeleme aracı olarak ön plana çıktı. Özellikle aşırı güneş üretiminin olduğu zaman dilimlerinde enerjiyi depolayıp, günün diğer saatlerinde şebekeye geri vermek suretiyle arz ve talep dengesini sağladılar.

Kaliforniya, bu gelişmelerin en belirgin yaşandığı bölgelerden biri oldu. Eyalet, akşam ve gece saatlerinde elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılayan 12 gigavatı aşkın batarya kapasitesiyle öne çıkıyor. Güneş enerjisi üretiminin 2050 yılına kadar 10 kat artması beklenirken, enerji depolama çözümlerinin elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında kilit bir rol oynamaya devam edeceği vurgulanıyor.

Related Posts

Serbest bölgeler mayısta rekor kırdı!

Ticaret Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren serbest bölgelerin mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolarla rekor seviyeye ulaştı. SERBEST BÖLGELER TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI Bakanlıktan …

İngiltere’de işsizlik son 4 yılın zirvesinde: Şubat-nisan döneminde yüzde 4,6 oldu

İngiltere’de işsizlik oranı, Şubat-Nisan döneminde yüzde 4,6’ya yükselerek son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

EYT yeni kriz yarattı: 4 milyon bunu bekliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından ortaya bir günlük fark sorunu çıktı. Ortaya çıkan kademe mağduriyeti nedeniyle adalet tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. SGK Uzmanı İsa Karakaş, emeklilikte yaşanan bu sorunun temelinde …

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında düşüş!

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, mayıs ayında da devam etti.

Hasta mamasında ‘Türk’ tatları geldi

Türk Kızılay, enteral beslenmede hasta ve yaşlılara Türk sofralarındaki tatları sunmaya hazırlanıyor.

Maliyenin radarında bu kez halka açık şirketlerden gelir elde edenler var

1725 kişinin halka açık şirketlerden beyan sınırını aşan 3,6 milyar liralık kâr payı kazanmalarına rağmen bu geliri beyan etmedikleri belirlendi