Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

İmamoğlu’ndan Silivri’de yapılacak mitinge davet

Marmara (Silivri) Cezaevinde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, yarın Silivri’de yapılacak “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine yurttaşları davet davet etti.

‘İnfaz paketi’ çalışmaları bayramdan sonraya kalacak

AKP grubunda, infaz rejimiyle ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifiyle ilgili çalışmaların sürdüğü, teklifin görüşülmeye başlanmasının Kurban Bayramı sonrasına kalabileceği belirtiliyor.

NATO’dan Türkiye’ye övgüler: ‘Sağlam ve yetenekli bir müttefik’

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmesi sonrasında sosyal medya hesabından yayınladığı gönderide “Türkiye, sağlam ve yetenekli bir müttefiktir.” dedi.

Kızılay’ın çadır stoğu ortaya çıktı: Deprem olursa 200 kişiden sadece birine çadır var

Maraş depreminde Deprem çadır satma skandallarıyla gündemden düşmeyen Kızılay’ın afet stokları açıklandı. Kızılay’ın 2024 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre, deprem olursa sadece 200 kişiden birine yetecek kadar stokları var. Rapora göre Kızılay’ın ülke genelindeki afet depolarının tamamında sadece 98 bin 135 kişilik barınma çadırı bulunuyor.

Adını da sattılar

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu halka emanet ettiği Atatürk Orman Çiftliği’ndeki ürünlerin taşerona yaptırıldığı ortaya çıktı. Özel firmalardan alınan ürünlere AOÇ logosu basılıyor.

Facia adeta geliyorum demiş! Çanakkale’deki kazanın ardından ortaya çıktı

Çanakkale-Ezine karayolunda tomruk yüklü bir kamyon bir yolcu otobüsü ve bir otomobil feci bir kaza yaptı. 8 kişinin hayatını kaybettiği 20 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin soruşturma sürerken dikkat çeken bir detay ortaya çıktı