Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, koruyucu kıyafetler dahil olmak üzere ayni giyim yardımı ödemelerini “kamu zararı” olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. İlk inceleme, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları için yapıldı. Sayıştay, 2021 yılında DSİ yönetiminden alınan giyim yardımlarının faiziyle birlikte memurlardan geri alınmasını ve ödemeleri yapmayanlar için haciz işlemi başlatılmasını talep etti. Bu kararın, kamu kurumlarında memurlara giyim yardımı yapan tüm birimleri etkileyebileceği ve yaklaşık 250 bin memurun bundan olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

687 MEMURA 4,3 MİLYON LİRALIK ZİMMET

İşçilere uzun yıllardır verilen koruyucu kıyafet yardımı, 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. İlk olarak enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde çalışan memurlar bu hakka sahip oldu. Daha sonra bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlarda çalışan memurlar da kapsama alındı. Sayıştay, 2021 denetimlerinde çeşitli kamu kurumlarında yapılan “kıyafet yardımı” ödemelerinin kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Denetim raporlarına rağmen, Sayıştay Temyiz Kurulu, DSİ’deki ödemelerin usulsüz olduğuna dair 7’ye karşı 4 oyla karar verdi. Bu şekilde 687 memurdan toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu tutarın faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilmesini öngören kararı DSİ’ye bildirdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin ise devam ettiği belirtildi.

EMEKLİLER VE MİRASÇILAR DA ETKİLENİYOR

DSİ dışındaki kurumlar da denetim sürecine tabi tutulmaya devam ediyor. Sayıştay’ın, diğer kamu kurumlarında da kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumun 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemelerine devam ettiği, bazılarının ise 2024 ve 2025’te bu uygulamaya devam ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple her bir yıl için memurlardan ortalama olarak 20 bin lira civarında zimmet çıkarılabileceği belirtiliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli memurları da kapsayacağını ve hatta vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğini vurguladı.

Related Posts

Serbest bölgeler mayısta rekor kırdı!

Ticaret Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren serbest bölgelerin mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolarla rekor seviyeye ulaştı. SERBEST BÖLGELER TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI Bakanlıktan …

İngiltere’de işsizlik son 4 yılın zirvesinde: Şubat-nisan döneminde yüzde 4,6 oldu

İngiltere’de işsizlik oranı, Şubat-Nisan döneminde yüzde 4,6’ya yükselerek son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

EYT yeni kriz yarattı: 4 milyon bunu bekliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından ortaya bir günlük fark sorunu çıktı. Ortaya çıkan kademe mağduriyeti nedeniyle adalet tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. SGK Uzmanı İsa Karakaş, emeklilikte yaşanan bu sorunun temelinde …

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında düşüş!

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, mayıs ayında da devam etti.

Hasta mamasında ‘Türk’ tatları geldi

Türk Kızılay, enteral beslenmede hasta ve yaşlılara Türk sofralarındaki tatları sunmaya hazırlanıyor.

Maliyenin radarında bu kez halka açık şirketlerden gelir elde edenler var

1725 kişinin halka açık şirketlerden beyan sınırını aşan 3,6 milyar liralık kâr payı kazanmalarına rağmen bu geliri beyan etmedikleri belirlendi