EREN KOCA Haber Merkezi – Irk ve davranış uzmanı Can Paksoy: 400-500 köpek ırkı var. Sokaktaki köpeklerin çoğu farklı ırkların çiftleşmesi sonucu doğanlar, bu yüzden ırkları yok. ‘Alfa’ diye nitelendirilen dominant karakterli sokak köpeklerinin toplatılması saldırıların önüne geçmez. Dominant köpekleri yok etseniz bile liderliği bir başkası alır. Mikroçip uygulaması sağlıklı yapılırsa zaman içinde sokağa köpek bırakılmayacak. Olanlar da yavaş yavaş azalacağını düşünüyorum.
Köpek eğitim uzmanı Akın Tülübaş: Alfalar yer değişir, başkası alfa olabilir. Çözüm; kısırlaştırmaktır. Her belediye düzgün tesis yapmalı. 15 milyon hayvanın öldürülmesi demek Türkiye’nin başına gelmeyen kalmaz demektir. Tek çare doğru tesislerde merhametli insanlar tarafından bakılacak yerlerdir. Her sahipsiz köpek tek tek kısırlaştırılmalıdır.
Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona: Köpek saldırıları münferit vakalar. Her yerde her dakika olan vakalar değiller. Genellikle ellerinde poşetle giden kişilere saldırıyorlar, et ve yemek zannedip yapıyorlar, açlıktan yapıyorlar. Bir tehlikeye maruz kaldıklarında kendileri koruma amacıyla yaptıkları atak. Köpek grubunda alfa dediğimiz bir lider köpek vardır. Alfayı toplasan bile bir diğeri liderliği alır. Uyutmak asla çözüm değil. Toplum kabul etmez. Yapılması gereken yoğun kısırlaştırma ve aşılama. Azgın ve rehabilite edilemeyen köpekler barınakta tutulacak. Bu çözümle 3-5 içinde içinde sorun kalmaz.
‘Çare, kısırlaştırmak’
Sokak köpeklerinin enjeksiyon yoluyla uyutulmasını öngören yasal düzenleme hazırlığına tepkilyer sürüyor. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner hekimlerin köpeklerin uyutulmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Bunun bir çözüm olmadığını belirten Köse “Bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırlanıyorsa mutlaka Türk Veteriner Hekimleri Birliği de dahil edilmelidir. Çözüm, etkin bir kısırlaştırmadır. Bir an önce tüm belediyelerin barınak kurması ve toplanan köpeklerin kısırlaştırılmasının yapılması gerek” dedi. ● DHA