Moğolistan’da Ortak Kazı Çalışmaları Sürüyor
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi akademisyenleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen Moğolistan’da ortak kazı çalışmalarını sürdürüyor.
Moğolistan’ın Tuul Vadisi’nde bulunan yerleşim yeri kalıntılarında Dokuz Oğuzlara ait Togu Balık kenti olduğu düşünülen alanda gerçekleştirilen kazı çalışmalarına, 40 kişilik ekip katılıyor. Bu çalışmalar, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında da adı geçen eski Türk boylarına ait önemli bilgilere ulaşmayı hedefliyor.
İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’ın koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, Prof. Dr. Anıl Yılmaz ve Doç. Dr. Enkhtur Altangerel liderliğinde eski Türklerin yaşam biçimleri hakkında detaylı bilgiler elde edilmeye çalışılıyor. Araştırma, Tuul Nehri’nin çevresindeki 100 kilometrekarelik alanda gerçekleştiriliyor ve çok çeşitli uzman ekipleriyle destekleniyor.
Çalışmalar kapsamında arkeologlar, sanat tarihçileri, botanik uzmanları ve paleografların yanı sıra Moğol bilim insanları da yer alıyor. Geçen yıl elde edilen verilere göre, Türklerin madencilikteki başarısı ve ekonomik hayatlarına dair önemli bilgiler ortaya çıkmıştı.
Prof. Dr. Şaban Doğan, yapılan çalışmalara dair, “Togu Balık kentindeki günlük yaşamı, ekonomiyi ve mimariyi anlamak için çok yönlü bir çalışma modeli izliyoruz. Geçen yıl elde ettiğimiz veriler, şehrin ekonomisinin madenciliğe dayandığını gösteriyor. Ayrıca mimari çalışmalarımız da hızla ilerliyor” dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nün geçen yıl yaptığı çalışmalar, Tuul Vadisi’nde bulunan kentin Dokuz Oğuzlar’a ait Togu Balık kenti olduğunu kanıtlamıştı.